Ağrı’nın göz kamaştıran manzarasıyla süslenmiş topraklarında, İshak Paşa Sarayı’nın büyüleyici atmosferi hafta sonu yine ziyaretçi akınına uğradı. Tarih ve doğanın kucaklaştığı bu muhteşem nokta, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiş durumda. Özellikle İshak Paşa Sarayı, Eski Bayezid Camisi ve Ahmet Hani Türbesi hafta sonu yine misafirlerini ağırlamanın gururunu yaşadı. Bu vesile ile biz de 8 Haziran 2024 Cumartesi günü, İshak Paşa Sarayı’nı ziyaret ederken, ziyaretçilerle keyifli sohbetler gerçekleştirme fırsatı bulduk.
Ankara’dan şehrimize gelen Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selma YEL ile yaptığımız kısa söyleşide, bölgenin stratejik ve jeopolitik öneminin altı çizildi. Profesör YEL, ABD’nin en önemli stratejistlerinden Zbigniew Brzezinski’nin 1997 yılında basılan Büyük Satranç Tahtası: Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri (İngilizce ismi “The Grand Chessboard: American Primacy And It’s Geostrategic Imperatives) konulu eserinde de altını çizdiği üzere Stratejik Elips bölgesinin ne denli önemli olduğunu ve Ağrı bölgesinin de bu sınırlara çok yakın olması sebebiyle günümüzde her zamankinden çok daha önem kazandığını ifade etti.
Ayrıca bu bölgenin, Doğu Karadeniz ile birlikte önemli bir geçiş noktası olarak Türkistan’a bir geçit özelliğine sahip olduğu için geçmişte olduğu gibi günümüzde de stratejik bir konumda olduğunu dile getirdi. Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti (İran) arasında bu güzergâh üzerinden geçerek Trabzon üzerinden Karadeniz’e ulaşan güzergâha sahip olmak için yaşanan tarihi mücadelelere de değinen Prof. Dr. YEL, bölgenin tarih boyunca olduğu gibi 21. yüzyılda da giderek artan bir öneme sahip olduğunun bir kez daha altını çizdi.
Aynı zamanda dünyada giderek artan sağlık turizmi kapsamında bu bölgenin oksijen bakımından zengin olması nedeniyle doğa kamplarının düzenlenmesi gerektiğini ve solunum yolu rahatsızlıkları için bir tedavi merkezi olabileceğini belirtti. Ayrıca gurme lezzetleri denemek isteyenler açısından da Ağrı’nın özellikle organik et ürünleri ile bir çekim merkezi olabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. YEL, Doğubayazıt’ta alışveriş esnasında kredi kartının çalışmaması üzerine ilgili esnafın ürünü alıp gidebilirsiniz, uygun zamanda paramızı gönderirsiniz tavrı karşısında ciddi bir şaşkınlık yaşayarak böyle güvene dayalı esnaf davranışının yıllar öncesinde kalan Ahi kültürünün bir yansıması olduğunu ve artık büyük şehirlerde neredeyse hiç kalmadığının altını da özenle çizdi.
Başka bir ziyaretçi olan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esin ATAY, bölgenin doğal güzelliğine hayran kaldığını dile getirdi. Doğu Anadolu’nun turizm potansiyeline dikkat çeken Prof. Dr. ATAY, bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Figen ATABEY ise bölge halkının misafirperverliğinden ve değerlerinden bahsederek uzun yıllardır bu topraklarda akademik olarak çalışmalarına devam etmekten mutlu olduğunu belirterek İshak Paşa Sarayı ve Ahmedi Hani Müzesi gibi kültürel mirasların herkes tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. ATABEY bu nedenle bölgenin tanıtımı için daha fazla çaba harcanması gerektiğini ifade etti.
Yani İshak Paşa Sarayı’nın etrafındaki bu kültürel ve tarihi hazineler ziyaretçilerin giderek artan bir şekilde ilgisini çekmeye devam ediyor. Her ziyaretçi, bu eşsiz doğa ve tarihi güzellikleri keşfetmek için bölgemize gelme planları yapmaya devam ediyor. Tatlı dil güler yüz, organik mutfağımız ve doğa ve tarihi eserlerimiz ile yeni konuklarımızı bekliyoruz.
YEREL HABERLER
06 Ekim 2024KÖŞE YAZILARI
06 Ekim 2024YEREL HABERLER
06 Ekim 2024GÜNCEL
06 Ekim 2024