Son aylarda sıklıkla duymaya başladığımız intihar olayları, Ağrı ve ilçelerinde görülmeye başlandı. Toplum olarak sinir katsayılarımız gittikçe yükseldi, tahammül sınırlarını aşmaya başladı.
İntihar olayı psikolojik bir hastalık mı yoksa sosyolojik bir olay mı öncelikle bunu belirtmek gerekir. Bazılarına göre psikolojik bir durum bazılarına göre ise sosyolojik bir hastalıktır. Fakat en kötüsü de toplumda sıradanlaşmaya başladı mı önü alınmayacak bir durum olarak görmekteyim. Bunun önüne devlet kuruluşlarının hemen bu olayın sebeplerini araştırıp çözüm yollarını bulmasıyla geçilebilir.
Ağrı’da intihar olaylarına neden olan faktörler aşağıda sıralanmıştır;
Ekonomik Zorluklar: İşsizlik, gelir eşitsizliği ve ekonomik baskılar, insanların umutsuzluğa kapılmasına ve intihar riskini artırabilen bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Psikolojik Faktörler: Zihinsel sağlık sorunları, depresyon, anksiyete veya bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar, intihar riskini günden güne artmasına sebebiyet vermektedir.
Toplumsal Baskılar: Aile içi sorunlar, ayrımcılık, dışlanma ve toplumun beklentileri gibi toplumsal baskılar da intihar riskini artırabilir. Bu tür olayların çözümü için Valilik ve Belediye işbirliği içinde sorunların çözümü için uğraşması gerekir.
İntiharın Normalleşmesi: İntiharın toplumda normalleştiği veya romantize edildiği durumlarda, intihar olaylarının artma eğilimi gösterebileceği bilinir. Bu tür intiharlar gençler arasında yaygınlaşmaya başladı. Bu konuda akademik personelin çalışma yapıp çözüm yollarını bulmak için yeni çalışmalar yapılması gerekir.
Erişim Kolaylığı: İntihar yöntemlerine kolay erişim (örneğin, ateşli silahlar), intihar riskini artırabilir. Silahlara kullanım son zamanlarda çok kolay bir hale geldi. İnternet üzerinde çok rahat silah alınabiliyor. Devletin bunun önüne geçmesi için caydırıcı cezalar vermesi gerekiyor.
Yukarıda sıralanan durumların asgari bir şekilde aza indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Her toplumun intiharı önleme konusunda benzersiz ihtiyaçları vardır ve bu nedenle yerel koşullar ve kaynaklar göz önüne alınarak özelleştirilmiş bir strateji geliştirmek önemlidir. Ayrıca, intihar önleme çabalarının devamlı bir çaba olması ve toplumun tüm katmanlarının iş birliği yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda zihin sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, farkındalık oluşturulmalı, kriz hatları etkin hale getirilmeli, psikolojik destekler artırılmalı ve medya rehberliği aktif hale getirilmelidir.
Bizler de gücümüz yettikçe her daim yardımcı olmaya hazırız. Bizler artık şehirde meydana gelen güzel olayları duyurmak ve yazmak istiyoruz.
Bu cümleleri yazarken defalarca silip bir daha yazdım. Dilim döndükçe sorunları dile getirmeye çalıştım ve çalışmaya da devam edeceğim…
YEREL HABERLER
07 Ekim 2024KÖŞE YAZILARI
07 Ekim 2024YEREL HABERLER
07 Ekim 2024GÜNCEL
07 Ekim 2024